EnglantiRanska

Etusivu » Yritys » Historia

Reikälevy Oy:n historia

Reikälevy Oy:n toiminta alkoi1968 Hyvinkäällä 200 m2:n vuokrapuuparakissa. Ylihärmään perustajien, veljesten Matti ja Mikko Mäki- Haapojan synnyinpitäjään yritys muutti 1972, jonne valmistui ensimmäiset omat 860 m2:n tilat. Yhtiön nimi kertoo sen silloisen toimialan.

Kodintekstiilit

Samoihin aikoihin ajoittui Matin vaimon Anna-Liisan kodintekstiilien valmistus. Toiminta alkoi omassa kodissa kerrostalon kaksion keittiössä, jonne oli osamaksulla hankittu ensimmäinen "Eeva" ompelukone. Tuotteina olivat puhviverhot mittatilaustyönä. Ylihärmään muuton yhteydessä toiminta laajeni niin, että sille rakennettiin omat toimitilat samaan pihapiiriin konepajan kanssa. Toiminta laajeni ja parhaimmillaan tekstiililiiketoiminta työllisti yli 20 ompelijaa. Tuotemerkillä Liisa & Matti tuotteita myivät suomessa kaikki keskusliikkeet. Myös vienti ruotsiin oli merkittävää. Halpatuotannon puristuksissa toiminta lopetettiin vuonna 2003.

Sopimusvalmistus

Ensimmäinen asiakas oli Paraisten kalkkivuori Oy (Partek) Lohjalla, jolle alihankintatyönä rei'itettiin 63 t:n venäläisvalmisteisella prässillä mineriittilevyjä. Työpäivän päätteeksi rakennettiin iltatöinä yhtiön ensimmäinen metallia ja alumiinia ilmastointialalle rei'ittävä reikälevykone. Kaiken kaikkiaan valmistettiin omana työnä neljä reikälevykonetta. Koneet korvattiin myöhemmin belgialaisella Soenen automaattisella rei'ityslinjalla, jonka kapasiteetti oli kymmenkertainen neljään vanhaan koneeseen verrattuna. Ensimmäinen levytyökeskus hankittiin 1980 luvun alussa ja ensimmäinen todellinen sopimusvalmistusasiakas oli Oy Strömberg Ab Vaasa. Sopimuksia päivitettiin kun Strömbergistä tuli osa Kymi Oy:tä ja sittemmin ASEA ja nykyisin ABB. Vaikka päämiehen nimi vaihtui tiuhaan, valmistimme samoja taajuusmuuttajien ohutlevyosia. Tästä on yrityksen sopimusvalmistus kasvanut nykyiseen mittaansa. Nykyään asiakkaina on useita kansainvälisillä markkinoilla toimivia yrityksiä.

SAMI-maatalouskoneet

Kuusikymmentäluvun lopulla tuotiin Ruotsista Suomeen viljan kylmäilmakuivureihin pahvista valmistettuja reikälevyjä. Tähän saumaan Reikälevy Oy iski vuonna 1969 metallista tehdyillä reikälevyillä. Kylmäilmakuivureissa käytettyjä potkuripuhaltimia tuotiin Suomeen Ruotsista ja Tanskasta. Niiden valmistus aloitettiin Reikälevyllä vuonna 1974. Tämän jälkeen tulivat elementtirakenteiset kylmäilmakuivurit, ruuvikuljettimet, siilot jne. SAMI on tuotemerkkinä juurtunut suomalaisten viljelijöiden mieliin laadukkaine tuotteineen. SAMI-tuotteet markkinoidaan Hankkija-ketjun kautta. Yhtiön perustamisesta alkaen on Reikälevy Oy:n yksi vahvimmista tulosyksiköistä ollut maatalouskoneet ja on sitä edelleen.

Kasvuyritys

Yhtiön nimi on säilynyt, vaikka reikälevyt muodostavatkin enää vain murto-osan sen liiketoiminnasta. Yrityksellä on modernit toimitilat ja tuotantovälineet sekä huippuunsa hiottu toimintojärjestelmä. Näihin perustaen tavoittelee yritys jatkossakin tervettä kasvua.