Pitkän uran reikäkonekuskina tehneelle Jari Pelkkikankaalle Reikälevy on kuin toinen koti.
Kerro vähän itsestäsi. Miten päädyit Reikälevylle?
Olen Jari Pelkkikangas, 53-vuotias Kauhavalla asuva lapualainen. Lukion jälkeen päädyin opiskelemaan teknilliseen korkeakouluun sähköautomaatiota ja tekemään rakennushommia sekä puhelinasennusta. Kun kiinnostusta näihin hommiin ei enää riittänyt, opiskelin koneasentajaksi Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa. Aloitin työharjoittelun Reikälevyllä pian valmistumiseni jälkeen, ja sain nopeasti vakituisen paikan. Nyt takana on jo 25 vuotta reikäkonekuskina.
Voiko reikäkonekuskiksi hakea ilman alan koulutusta?
Voi toki. Vaikka kone- ja metallialan koulutuksesta on hyötyä, ei sitä tai aiempaa kokemusta kuitenkaan vaadita. Kunhan mielenkiintoa ja oppimisen halua riittää eikä pelkää öljytahroja, ovat lähtökohdat jo hyvät. Opetamme uusille tulokkaille kaiken tarpeellisen Reikälevyllä. Meille voi tulla esimerkiksi rekrykoulutukseen, jonka aikana voi tutustua alaan ja lopulta työllistyä. Asiakkaita ja töitä tällä alalla kyllä riittää.
Millainen työpaikka Reikälevy on?
Meillä on hyvä porukka ja ilmapiiri. Jos joku asia harmittaa, niin siitä voi avoimesti sanoa, eikä pomolle puhumista tarvitse jännittää. Epäkohdista ei vain jutella, vaan ne pyritään myös ratkaisemaan. Suojavarusteet ovat laadukkaat ja mikäli haluat joskus vaihtaa erilaisiin varusteisiin, ne kyllä hankitaan. Turvallisuus on siis hyvällä tasolla. Jumppataukojakin pidetään viikoittain vastapainoksi fyysiselle työlle.
Mitä reikäkonekuski tekee?
Valmistaa reikälevyjä eri tarpeisiin, kuten traktorien keulapelteihin, viljasiiloihin ja tietokonekaappeihin. Valmistukseen vaaditaan useita eri koneita. Reikäkoneeseen syötetään ohjelmia, joiden perusteella se valmistaa tuotteet automaattisesti. Osa reikälevyistä lisäksi muotoillaan mankelilla, syvävetokoneella tai oikaisukoneella, ja leikkurilla ne leikataan oikean kokoisiksi.
Millaisia työpäiväsi ovat?
Eri koneiden käytön lisäksi reikäkoneen valvonta on iso osa työtäni. On varmistettava, että kaikki toimii kuten pitää, koneesta ei lopu materiaali kesken ja tuotteista tulee oikeanlaisia. Koulutan välillä myös uusia työntekijöitä.
Lisäksi teemme myyjien kanssa yhteistyötä, kun valmistettavaksi tulee uusia tuotteita. Myyjä piirtää tuotteesta suunnitelman, jonka perusteella reikäkoneeseen syötetään ohjelma. Sitten tarkistamme yhdessä, vastaako valmis tuote haluttua.
Mikä on parasta reikälevyhommissa?
Näin pitkän ajan jälkeen töihin lähtö tuntuu siltä, kuin kotiin menisi. Täällä on tuttu ympäristö ja tutut ihmiset. Pidän myös työn ja tilausten vaihtelevuudesta – pääsen osallistumaan uusien ohjelmien suunnitteluun ja käyttämään erilaisia koneita.
Millaisia haasteita kohtaat työssäsi ja miten taklaat ne?
Tämä on millintarkkaa hommaa. On huolehdittava siitä, että tuotteet sopivat haluttuun tarkoitukseen juuri eikä melkein. Uusien tuotteiden kohdalla tällainen suunnitteluvaihe voi olla haastava, mutta yhteistyö myyjien ja meidän reikäkonekuljettajien välillä pelaa hyvin. Ongelmat ratkaistaan porukalla.